Projekt ESF
Meniny
Dnes: Teodor
Zajtra: Tibor
Pozajtra: Martin
Aktuálne projekty
Projekt Podpora pomáhajúcich profesií 3
Erasmus+ KA210 - VET Tvorme spolu!
Národný projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov
Erasmus+ KA1 - Mládež v európskej inklúzii / The Youth in european inclusion
Erasmus+ KA1 - Otvorení pre Európu / Opened for Europe
Erasmus+ KA2 - Rozdelení a predsa spolu / Divided but still together
Erasmus + KA229 „Rozdelení a predsa spolu“ v učebnom odbore hostinský, kuchár, čašník, kaderník
IT akadémia - vzdelávanie pre 21.storočie
Erasmus+ Healthy European Youth
Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce - Švajčiarsko – Slovenský projekt
Erasmus + KA229 „Rozdelení a predsa spolu“ 4. vzdelávacia aktivita v učebnom odbore hostinský, kuchár, čašník
Projekt Erasmus + KA2 pod názvom „Rozdelení a predsa spolu“ je spoločným medzinárodným projektom VoŠ, SPŠ a Strednej odbornej školy remesiel a služieb v Strakoniciach, ktorá je koordinátorom projektu a Strednej odbornej školy služieb v Leviciach, ktorá je jediným partnerom projektu. Realizácia projektu pokračovala absolvovaním poslednej vzdelávacej aktivity C 4 v Českej republike, v Strakoniciach, v priebehu 04. 04. - 12. 04. 2022. Na ČR odcestovalo 7 žiakov. 4 žiaci z učebného odboru kuchár, čašník servírka I. a II. ročník , 3 žiačky učebného odboru kaderník II. a III. ročník.
Počas vzdelávacej aktivity C 4 žiačky pod vedením majstra OVY a učiteľa OVY na odbornom výcviku v školskej jedálni, získavali zručnosti v príprave posledných plánovaných receptúr českých pokrmov, v príprave posledných plánovaných slovenských pokrmov do elektronickej československej kuchárky. Česko slovenský tím žiakov počas aktivity C 4 pripravoval spoločné receptúry pokrmov, v poňatí českej kuchyne pripravili menu Gulášová polévka, Domáce buchty plnené, Šumavská cesnačka se sýrem, Pečená kachna, bramborový knedlík, hlávkové zelí červené . Slovenskú kuchyňu reprezentovali pokrmy Kelová polievka s udeninou, Domáce lokše plnené restovanou kuracou pečeňou, Rascová polievka s vajíčkom a pečenými kúskami chleba, Kurací perkelt s haluškami. V servise precvičovali prípravu miešaných nápojov podľa vlastných receptúr, flambovaniu, prípravným prácam a prácam po skončení prevádzky, obsluhe reštauračných hostí a podávaniu výsledných produktov čašníckych zručností hosťom v školskej reštaurácii. Žiačky sa zúčastnili aj na vyučovaní odborných predmetov a prezentovali na odborných hodinách našu školu, priebeh výučby odborných predmetov v našom školskom vzdelávacom programe. So žiakmi v Strakonickej škole si navzájom porovnali, aké zhodné a odlišné odborné predmety sa učia v odbore hostinský, kuchár, čašník, ako prebieha záverečná skúška v týchto odboroch, na SOŠ služieb Levice a SOŠ řemesel a služeb Strakonice. V priebehu vzdelávacej aktivity C 4 zdokumentovala prácu žiačok na projekte aj regionálna televízia, čím sa odprezentovali širokej verejnosti mesta Strakonice. Počas trvania aktivity C 4 prebiehali aj poobedňajšie aktivity ako návšteva historickej časti mesta Strakonice, návšteva Radnice mesta Strakonice a prijatie skupiny miestostarostom Strakoníc, ktorí sa s hosťami porozprával o Strakoniciach, krátkej histórii a súčasnosti mesta, kultúre a priemysle mesta. Hostia predstavili svoje mesto Levice, históriu, súčasnosť, predstavili formou prezentácie aj svoju školu. Počas pobytu účastníci navštívili zámek Hluboká, historické mesto Písek. Počas víkendu absolvovala celá skupina návštevu hlavného mesta ČR Prahy, kde sa konal medzinárodný kadernícky veľtrh a videli najnovšie trendy v produktoch vlasovej kozmetiky, kozmetiky, welness, masáží a gastronomické prevádzky poskytujúce občerstvenie na veľtrhu. Žiaci absolvovali aj krátku historickú prehliadku Prahy. Po ukončení vzdelávacej aktivity a návrate domov, žiaci odprezentovali jednotlivé aktivity počas pobytu v projekte spolužiakom v odbore. Počas trvania aktivity C 4 prebiehali aj poobedňajšie aktivity ako návšteva rôznych gastronomických prevádzok v regióne a pozorovanie a porovnávanie ponuky pokrmov, servis a receptúr pokrmov, vystupovanie a komunikácia českej obsluhy. Najväčší gastronomický zážitok bol návšteva stredovekej krčmy a posedenie v stredovekej atmosfére.
PaedDr. Iveta Pomothyová