Projekt ESF
Meniny
Dnes: Marek
Zajtra: Jaroslava
Pozajtra: Jaroslav
Aktuálne projekty
Projekt Podpora pomáhajúcich profesií 3
Erasmus+ KA210 - VET Tvorme spolu!
Národný projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov
Erasmus+ KA1 - Mládež v európskej inklúzii / The Youth in european inclusion
Erasmus+ KA1 - Otvorení pre Európu / Opened for Europe
Erasmus+ KA2 - Rozdelení a predsa spolu / Divided but still together
Erasmus + KA229 „Rozdelení a predsa spolu“ v učebnom odbore hostinský, kuchár, čašník, kaderník
IT akadémia - vzdelávanie pre 21.storočie
Erasmus+ Healthy European Youth
Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce - Švajčiarsko – Slovenský projekt
Michal Star 2016
ASTRUNM Laus Levice podporuje súťaže pre mladých baristov a somelierov.
V priestoroch Business hotela ASTRUM Laus prebiehala súťaž voňajúca kávou - kategória baristov. Hlavným garantom bol prezident asociácie slovenských baristov, viacnásobný majster Slovenska v príprave kávy, Stanislav Cibula. Súťažiaci museli pripraviť v stanovenom časovom limite dve espresá, dve cappuccina a dva voľné nápoje. Technickí komisári hodnotili prípravu kávy, techniku prevedenia, ako aj čistotu kávovaru a okolia. Dvaja chuťoví komisári hodnotili senzorické vlastnosti pripravených nápojov. Celkové hodnotenie ovplyvnilo i vystupovanie mladých baristov, ich znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu a rozhodcom. Našu školu reprezentovali žiačky Michaela Zagarová a Nikoleta Bontová. Mladí somelieri sa stretli 28.novembra 2016 v hoteli Astrum v Leviciach na 2. ročníku súťaže Michal STAR 2016. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo školstva, Asociácia somelierov Slovenskej republiky (ASSR). Svoje vedomosti a praktické zručnosti v jednotlivých disciplínách si preverilo 17 žiakov slovenských somelierov. Našu školu reprezentovali: Alexandra Tothová, Anka Menyheiová, Adam Daru, Miroslava Borbuliaková žiaci III. ročníka hotelovej akadémii a Janko Kráľ, žiak IV. ročníka hotelovej akadémii. Základná časť súťaže pozostávala z odborného písomného testu a popisu senzorických vlastností jednotlivých vzoriek vína. Do finále postúpili štyria súťažiaci s najvyšším počtom bodov. Z našej školy Janko Kráľ a Adam Daru.
Finálovú časť Michal Star tvorila disciplína: servis sektu, pri ktorom porota pod vedením viceprezidenta asociácie ASSR Miroslava Jajcay, hodnotila správny senzorický opis šumivého vína, otváranie sektovej fľaše a degustáciu a odporúčanie šumivého vína k jedlu. Ďalšou zo súťažných disciplín bola písomná oprava vínnej karty. Janko Kráľ obsadil 3. miesto a obhájil vlaňajší úspech, dokázal že patrí medzi popredných somelierov z kategórie žiakov.
Pozícia someliera si v súčasnej gastronómii vyžaduje odborné vedomosti, ktoré sú založené na vedeckých poznatkoch a na ustavičnom pozorovaní vývoja a trendov v oblasti vinárstva a gastronómie. Praktické schopnosti someliera spočívajú vo výbere, odporúčaní a správnom servírovaní vína a sektu a taktiež snúbenie jedla a vína. Kvalita a úroveň slovenských somelierov - žiakov sa v posledných rokoch zvyšuje, o čom sa nás snažili presvedčiť mladí súťažiaci. „Somelierstvo považujem za obohatenie života, pretože rozširuje obzor, či už v oblasti degustácie nápojov, alebo aj v celkovom vychutnávaní každodenných radostí, ktoré prináša život,“ týmito slovami ukončil člen komisii riaditeľ hotela ASTRUM súťaž Michal STAR 2016.
Bc. Elena Velšicová