...Stredná odborná škola služieb, Ul. sv. Michala 36, Levice



Michal Star 2016

ASTRUNM  Laus Levice podporuje súťaže pre mladých baristov a somelierov.

V priestoroch Business hotela ASTRUM Laus prebiehala súťaž voňajúca kávou - kategória baristov. Hlavným garantom  bol  prezident asociácie slovenských baristov, viacnásobný majster Slovenska v príprave kávy, Stanislav Cibula. Súťažiaci museli pripraviť v stanovenom  časovom limite dve espresá, dve cappuccina a dva voľné nápoje. Technickí komisári hodnotili prípravu kávy, techniku prevedenia, ako aj  čistotu kávovaru a okolia. Dvaja chuťoví  komisári hodnotili senzorické vlastnosti pripravených nápojov. Celkové hodnotenie ovplyvnilo i vystupovanie mladých baristov, ich znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu a rozhodcom. Našu školu reprezentovali žiačky  Michaela  Zagarová a Nikoleta Bontová. Mladí somelieri sa stretli 28.novembra 2016 v hoteli Astrum v Leviciach na 2. ročníku súťaže Michal STAR 2016. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo školstva,  Asociácia somelierov Slovenskej republiky (ASSR). Svoje vedomosti a praktické zručnosti v jednotlivých disciplínách si preverilo 17 žiakov slovenských somelierov. Našu školu reprezentovali: Alexandra Tothová, Anka Menyheiová, Adam Daru, Miroslava Borbuliaková žiaci III. ročníka hotelovej akadémii a Janko Kráľ, žiak IV. ročníka hotelovej akadémii. Základná časť súťaže pozostávala z odborného písomného testu a popisu senzorických vlastností  jednotlivých vzoriek vína. Do finále postúpili štyria súťažiaci s najvyšším počtom bodov. Z našej školy Janko Kráľ a Adam Daru.

Finálovú časť Michal Star  tvorila  disciplína: servis sektu, pri ktorom  porota pod vedením viceprezidenta  asociácie ASSR  Miroslava Jajcay,  hodnotila správny senzorický opis šumivého vína, otváranie sektovej fľaše a degustáciu a odporúčanie šumivého vína k jedlu.  Ďalšou zo súťažných disciplín bola písomná oprava vínnej karty.  Janko Kráľ obsadil 3. miesto a obhájil vlaňajší úspech, dokázal že patrí medzi popredných somelierov z kategórie žiakov.

Pozícia someliera si v súčasnej gastronómii vyžaduje odborné vedomosti, ktoré sú založené na vedeckých poznatkoch a na ustavičnom pozorovaní vývoja a trendov v oblasti vinárstva a  gastronómie. Praktické schopnosti someliera spočívajú vo výbere, odporúčaní a správnom servírovaní vína a sektu a taktiež snúbenie jedla a vína. Kvalita a úroveň slovenských somelierov - žiakov sa v posledných rokoch zvyšuje, o čom sa nás snažili presvedčiť mladí súťažiaci. „Somelierstvo považujem za obohatenie života, pretože rozširuje obzor, či už v oblasti degustácie nápojov, alebo aj v celkovom vychutnávaní každodenných radostí, ktoré prináša život,“ týmito slovami ukončil člen komisii riaditeľ  hotela ASTRUM súťaž Michal STAR 2016. 

 Bc. Elena Velšicová

 

FB - Instagram - Youtube

     

Spolupracujeme

  

Katalóg odborov

Partneri školy



 



 

O stránku sa starajú

Mgr. Peter Jedlička
a
Ľudovít Göbölös

webadmin@soslevice.sk

prevádzkovateľ stránky:

Teacher.sk, s.r.o

Naša srtránka nepoužíva cookies!